Menu

BLOG 1: "Werken van en met hout"

Voor iemand die vanuit zijn verleden vooral ervaring heeft met het werken met "saaie" materialen als staal, glas en aluminium (de meest voorkomende materialen in de glastuinbouw), was het werken met hout een compleet nieuwe ervaring. Na de nodige ervaring met hout te hebben opgedaan, kan ik nu wel zeggen dat hout een erg 'eigenaardig' materiaal is. In dit eerste blog leg ik je uit wat hout zo'n eigenaardig materiaal maakt ten opzichte van bijvoorbeeld staal, aluminium en glas.

Ten eerste is hout er in ontelbare soorten: Eiken, Vuren, Teak, Essen, Beuken, Berken, Azobe, Meranti, Douglas, etc. etc. De houtsoort waar ikzelf het meest mee werk is Eikenhout. Eikenhout is in Nederland goed verkrijgbaar, goed verwerkbaar en heeft een prachtige uitstraling. Al is dat laatste uiteraard smaak afhankelijk. Elke houtsoort heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen. Echter, hebben de verschillende houtsoorten ook hun overeenkomstige eigenschappen. Hieronder, beschrijf ik mijn inziens de meest eigenaardige.

Om deze eigenaardige eigenschap van hout in te leiden eerst maar eens een lekker technisch stukje gezwets: Saaie materialen als staal, aluminium en glas zijn isotrope materialen. Dit wil, met een moeilijk woord, zeggen dat de materialen in alle richtingen dezelfde eigenschappen hebben. De sterkte en stijfheid is bijvoorbeeld in alle richtingen hetzelfde. Hout is dit niet en hout noemt men dan ook een anisotroop materiaal. De sterkte en stijfheid in nerfrichting (in de lengterichting van de boomstam) is bijvoorbeeld anders dan tegen de nerfrichting in (in de breedterichting van de boomstam). Hout kan in vezelrichting tot wel meer dan 25 keer zo sterk zijn dan in breedterichting!

Het anisotrope gedrag van hout komt ook tot uiting tijdens het uitzetten en krimpen van hout. En dan bedoel ik niet krimpen en uitzetten ten gevolge van temperatuurverschillen. Want dat doen staal, aluminium en glas ook. Hout krimpt en zet ook uit ten gevolge van een verschil in luchtvochtigheid. Hout gedraagt zich dan als een soort spons. Bij een hoge luchtvochtigheid neemt het vocht op en zet het uit. Bij een lage luchtvochtigheid geeft het vocht af en krimpt het. In de volksmond heet dit 'het werken van hout'. Hout neemt vocht op en geeft het af alleen tussen de nerven van het hout. Hierdoor 'werkt' hout alleen haaks op de nerfrichting  en niet of nauwelijks in de nerfrichting. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het een stuk 'uitdagender' is voor een nieuwbakken meubelmaker als mijzelf om met hout als materiaal te werken dan met bijvoorbeeld staal, aluminium of glas!

In een volgend blog beschrijf ik je hoe de houtindustrie, en meubelmakers in het bijzonder, omgaan met 'de werking van hout' en ga ik in op de fabel 'het hout dat wij gebruiken is uitgewerkt!'.